BETONGSPRUTNING

Referenser

  • Citybanan - Bergförstärkning
  • Nya tunnelbanan Sickla Station - Bergförstärkning
  • Henriksdals Reningsverk - Bergförstärkning
  • Skador i garage Södermalm - Betongreparation
  • Roslagsbanan - Släntstabilisering
  • Källare/ grund Djursholm - Motgjutning
  • Sollentuna Sjukhus - Motgjutning

Betongsprutning med sprutbetong för torrsprutning eller våtsprutning

Med sprutbetong förstärker vi berg, tunnlar, slänter och andra liknande områden! Kvar lämnas en mycket stark yta som håller mot både väder och andra slitningar. Betongsprutning är dessutom en smidig variant av betonggjutning som går snabbt och enkelt att applicera.

Fördelar med sprutbetong

Till skillnad mot traditionell betonggjutning så kräver betongsprutning ingen formsättning, utan sprutbetongen appliceras direkt på den aktuella ytan. Perfekt för berg och andra ojämna ytor där det är svårt att skapa traditionella former!

Sprutbetongen bildar ett starkt skyddande lager, vilket stabiliserar berget samt lagar trasig eller sprucken betong. Redan tunna lager har en mycket bra hållbarhet! För mer krävande konstruktioner sprutas det antingen flera lager med betong eller så kan armeringsjärn gjutas in i betongen. I betongen kan även kemikalier och stålfiber tillsättas för att ytterligare öka hållbarheten eller segheten, vilket är vanligt förekommande i bergförstärkning.

Användningsområden

Betongsprutning har en mängd olika användningsområden. Några av det vanligaste arbetena vi utför handlar om:

  • Bergförstärkning
  • Betongreparation
  • Släntstabilisering
  • Konstbetong
  • Motgjutning

Bergförstärkning är vanligt vid byggen av tunnlar, gruvor och andra bergarbeten där delar av berget tas bort och det finns risk för ras. Här stabiliseras berget upp allt eftersom tunneln byggs för att säkerställa säkerheten både för de som utför bygget samt de som sedan ska använda utrymmet.

För betongreparation arbetar vi med alla sorters betongkonstruktioner. Sprutbetong kan användas såväl inomhus som utomhus och är därmed användarbar vid reparation av allt från broar till parkeringsgarage, exempelvis bjälklag.

Vi har utrustning för såväl våtsprutning som torrsprutning! Våtsprutning lämpar sig ofta till större områden där det krävs högre kapacitet, exempelvis i tunnlar och vid bergstabilisering. Torrsprutning används vid mindre arbeten och områden där det är svårt att komma åt, då detta utförs med handhållna maskiner.

Hur fungerar betongsprutning?

Vid betongsprutning så slungas betongmassan mot underlaget med hjälp av tryckluft. Trycket och sprutbetongens konsistens gör att den fastnar direkt mot ytan och skapar ett fast och hållbart lager när den härdar.

För torrsprutning används en torr betongmassa som blandas med vatten i sprutmunstycket precis innan betongen sprutas ut mot ytan. Det ger en fördel vid längre transportsträckor samt större flexibiltet vid mindre ytor.

Våtsprutning använder däremot en färdigblandad massa som med hjälp av kraftfullare maskiner slungas ut mot ytan. Med den här metoden så finns det möjlighet till högre kapacitet och större ytor.

Vilken typ av sprutbetong som används beror på vilken typ av arbete det handlar om. Vi hjälper er självklart att utvärdera vilken metod som passar för ert projekt!

Hur kan vi hjälpa dig?

Vid vårt första besök åker vi ut till er och kollar över vilket arbete som behövs, hur lång tid det kan ta, etc. Vår första bedömning är alltid kostnadsfri för er som kund! Efter bedömningen ger vi er ett prisförslag för arbetet.

Vill ni ha en offert? Kontakta oss via vårt kontaktformulär